Monday, December 20, 2010

Hartwormen in honden en katten Thailand


Hartwormen in honden en katten Thailand

In de tropen, maar ook in zuidelijk Europa komt de voor honden en katten levensgevaarlijke hartworm voor. De parasiet wordt overgebracht door muggen die bij het steken van andere honden de minuscule larven opnemen en verspreiden. De worm is eigenlijk thuis in honden (wolven) maar kan ook katten en soms zelfs mensen besmetten. Besmettingen in “niet” honden is meestal licht en in katten worden typisch slechts enkele wormen gevonden terwijl honden honderden volwassen wormen kunnen hebben. Niettemin is de besmetting voor katten soms eveneens levensbedreigend.

In tegenstelling tot de naam komen de wormen primair niet in het hart voor, maar in de bloedvaten. Bij zware en langdurige besmetting ontstaat er schade aan longen en hart. Het duurt anderhalf jaar voor de larven om tot volwassen 5 centimeter grote wormen uit te groeien.

Voorkomen:

Het is nagenoeg onmogelijk is uw huisdieren tegen muggen te beschermen. De mug die de ziekte verspreid staat bekend om zijn vermogen huizen binnen te dringen. Derhalve de enige wijze van voorkomen is het toedienen van medicamenten. Deze medicamenten kunnen in tabletvorm worden toegediend, doch er zijn ook injecties waarbij de werkbare stof over een lange periode wordt losgelaten vanuit de spier waarin het is gespoten. De meeste preventieve middelen werken allen op de wormen in een bepaald stadium. Deze middelen zijn derhalve niet geschikt voor zware infecties.

Preventieve middelen:

Ivermicin, milbemicyn, imidacloprid, moxidectin, selamectin.

Voor Thailand wordt geadviseerd een combinatie van imidacloprid en moxidectin te gebruiken, die effectief zijn tegen hartwormen, doch tevens mijten, rondwormen, haakwormen, zweepwormen, vlooien en teken doden.

Behandeling:

Voor het behandelen van een bestaande zware infectie worden drie methoden aangewend. Orale medicijnen, injecties en soms het operatief verwijderen van grote worminfecties. Alle behandelingen zijn dusdanig zware ingrepen dat uw dier een goede conditie dient te hebben om tegen de behandeling bestand te zijn.

De meest gebruikelijke behandeling is het toedienen van een arsenicumachtige stof. Arsenicum is buitengewoon giftig en is bekend als rattengif. Het voordeel van dit middel is dat het niet in het lichaam wordt opgeslagen. Ergo als het je niet doodt, dan hou je er niets aan over.

Bij de behandeling komen grote hoeveelheden dode parasieten in de bloedbaan terecht. Deze kunnen zich ophopen en kunnen problemen geven voor de nieren die het bloed moeten reinigen. Het is daarom heel belangrijk dat uw hond een aantal weken niet actief is na een behandeling. Hardlopen, stokjes apporteren en balspelletjes zijn taboe.

Geneesmiddelen:

Melarsomine dihychloride, merknaam Immiticide

Thiacetarsamide sodium, merknaam Caparsolate

Ivermectin in drie maal hogere dosis dan voor preventie is op de langere duur effectief en kan gebruikt worden als uw hond te zwak is voor de behandeling met de bovenstaande middelen.

Voetnoot

Thailand heeft grote ervaring met allerlei parasitaire wormen. Op de Ebay website worden zelfs middelen aangeboden, die men uit Thailand importeert.

Hartworm in Thai หนอน haert (h̄nxn haert)

De foto in dit artikel is met dank overgenomen van Suwanee Animal Hospital http://www.suwaneeanimalhospital.com

1 comment: